30.3.2013

Mitä purjehdus on? Opastustilaisuus harrastukseen Kantvikin koululla 10.4.2013 klo 18:00

Lataa H-vene SURF 2013 Lataa KVP juniorit esitys Lataa Tervetuloa purjehtimaan 2013 DSC03407

Mielikuviaan monipuolisempi urheilumuoto

Purjehdukseen liittyy monia mielikuvia, joiden totuus on usein katsojan silmissä: yksi voi pitää purjehdusta yhtä järkevänä kuin setelien repimistä kylmässä suihkussa, toinen rommin naukkailuna tiikkikannella. Mielikuvistaan huolimatta moni purjehdusta kokeillut rakastuu lajiin ensikokemalla. 

Purjehtija on yhtä luonnonvoimien kanssa

Purjehdus on luonnonläheinen laji. Eteenpäin vievänä voimana tuuli on ilmaista ja veneissä käytetään hyvin vähän jos ollenkaan moottoreita. Vaikka välineet saattavat tuntua joskus kalliilta, on purjehtiminen merellä ilmaista eikä se häiritse muita merellä liikkujia tai luontokappaleita. 

Purjehtiessa kokee erilaiset keliolosuhteet, jotka tekevät purjehduksesta haastavan ja mielenkiintoisen urheilumuodon. Tuulen nopeus ja suunta vaihtelevat ja aallokko voi olla maininkia tai pientä liplatusta, jolloin jokainen purjehduspäivä on erilainen. Harva purjehtija kohtaa kahta täysin samanlaista purjehduspäivää uransa aikana.

Erittäin monipuolinen urheilumuoto

Hyvän purjehtijan ominaisuuksiin kuuluu oikean tekniikan hallinta, hyvä fyysinen kunto, taktinen osaaminen ja tuuliolosuhteiden lukeminen. Näiden osaaminen vaatii harjoittelua ja vaikka nämä osaisi täydellisesti, niin myös tuurilla on aina sanansa sanottavana, sillä tuulen kääntymiä ei voi koskaan täysin ennakoida. 

Purjehdukseen liittyy myös purjehdussääntöjen hallinta sekä veneen trimmaaminen, eli säätöjen ja purjeen virittäminen keliolosuhteisiin nähden optimaaliseksi. Nämä taidot korostuvat erityisesti kilpailussa. Purjehduksen monet puolet ovat lajin suola. 

Purjehdus on luokasta riippuen fyysinen laji. On tärkeää löytää itselleen sopiva luokka. Luokkaa valittaessa keskeisiä kriteereitä ovat purjehtijan paino ja fyysinen kunto, mutta ennen kaikkea oma kiinnostus.  Esimerkiksi Laseri on fyysisempi veneluokka kuin Zoom, mutta kuka tahansa voi purjehtia Laseria kevyellä tuulella. Vain eri luokkia kokeilemalla voi löytää itselleen sopivan veneen.

Purjehdus sopii kaikille

Purjehdus on tasa-arvoinen ja kaikille sopiva urheilulaji. Harvassa lajissa naiset ja miehet sekä eri-ikäiset voivat kilpailla täysin tasaväkisesti keskenään. Purjehdus sopii myös eri kokoisille ihmisille. Suomessa suurin osa kansallisista venekilpailuista on kaikille avoimia ja yhdessä sarjassa purjehdittavia. Vain eri ikäisille voi olla tietyissä luokissa omia kilpailuja.

Opastustilaisuus miten voit  aloittaa purjehdusharrastuksen Kirkkonummella 

Kantvikin purjehtijat (KVP)  järjestää 10.4.2013 klo 18:00 Kantvikin koululla opastustilaisuuden miten voit tulla aktiiviseen toimintaamme mukaan olet sitten lapsi tai aikuinen, kiinostunut jollapurjehduksesta, kilpakölivenpurjehduksesta tai purjelautailusta. Seuramme asiantuntijat ja toimihenkilöt opastavat miten pääset harrastuksen alkuun ja mitä tarvitset mukaan ensimmäisille kerroille. Tule paikalle niin kerromme lisää.

Purjehduskurssit Kantvikissa kesällä 2013
Lasten kurssit
25-26.5 klo 10-15
3-6.6 klo 17:30-20:00
Aikuistenkurssit
10-12.6 klo 17:30-20:30

Kommentit

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.