6.1.2007

KVP Esittäytyy

Kantvikin Purjehtijat ry, KVP, on veneilyn yleisseura, jolla on kotisatama Kirkkonummen Kantvikissa ja kevytvenetukikohta aivan sataman läheisyydessä. Seura on Suomen Purjehdus Suomen ja Veneilyn  jäsen. Kantvikin Purjehtijat ry:n synty ja kehitys edustaa esimerkillisesti paikallisen elinkeinoelämän ja asukkaiden yhteiseloa. Cultor-konserni (nykyään Danisco) on aikanaan mahdollistanut kiinnostavan nuorisotyön ja merellisen harrastuksen käynnistämisen ja ylläpitämisen   vuokraamalla maa-alueet vuosina 87-99 ja antamalla tuona aikana sekä aineellista että rahallista tukea toiminnan edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Vuoden 2000 alussa Cultor konserni on myynyt Kantvikin   pienvenesatama-alueen (ns. Hupisaaren) laitureineen Kirkkonummen kunnalle. Kunta on puolestaan turvannut venesatamassa olleiden veneilijöiden laituri-intressit antamalla pitkäaikaisella sopimuksella venesataman   paikkavuokrauksen, hoidon ja sataman edelleen kehittämisen Meri-Kantvik ry nimiselle uudelle yhdistykselle, joka perustettiin vain tätä toimintaa varten vuonna 1999. KVP on aktiivisesti ollut mukana laituriyhdistyksen perustamisessa. Järjestelyn seurauksena KVP ei enää omista omia   venelaitureita.    

Seuran nuoriso- ja jollapurjehdustukikohtana on vuosien ajan ollut Kantvikin lahden itärannalla sijaiteva entinen kesämökkikiinteistö eli Jollaranta. Alue on maakauppojen yhteydessä siirtynyt Cultor-konsernilta Strömsby-Investin omistukseen ja vuonna 2004 alue siirtyi Helsingin kaupungille. KVP:llä on toistaiseksi voimassa oleva kahden purjehduskauden mittaisella irtisanomisajalla.   

Kantvikin Purjehtijat ry rekisteröityi viralliseksi pursiseuraksi vuonna 1982, kun vuonna 1979 perustettu Suomen Sokeri Oy:n työpaikkakerho, "Optikerho" tunsi tarvetta laajentaa toimintaansa. Tällöin "optikerhon" menestyksellinen toiminta purjehdusurheilun ja nuorisopurjehduksen kehittämiseksi kiinnosti myös muita kuin sokerilaisia. Työpaikkakerho oli kasvanut avoimeksi veneseuraksi. KVP:n   jäsenmäärä on vuoden 2006 lopussa noin 300 henkeä, joista yli 100 on junioreita. 

Kantvikin Purjehtijat ry:n toiminta keskittyy Hupisaaren venesatamaan ja kevytvenepurjehdus- keskuksena toimivaan   "Jollarantaan.” Seura on myös vuoden 2001alusta lukien vuokrannut   jäsenilleen käyttöoikeuden, ensin alivuokralaisena ja vuoden 2005 alusta päävuokralaisena, Tammisaaren saaristossa sijaitsevaan retkisatamaan Lillkroganiin, jonne on pystytetty kompostoiva puucee ja grillikatos. 

Nuorisopurjehdukseen liittyvän toiminnan lisäksi "Jollarannassa" järjestetään myös muita   purjehduskilpailuja ja koulutustilaisuuksia. Seuran omistuksessa on 9kpl Optimistijollia, jotka on hankittu lahjoitusvaroin. Ensimmäinen uusista   optareista rahoitettiin vakuutusyhtiö Fennian lahjoituksella ja toisen   hankinta rahoitettiin suureksi osaksi Juhana Nevalaisen kokoaman orkesterin   konserttituotolla. Kolmas ja uusin jollista saatiin lahjoituksena   EKE-yhtiöltä. Lisäksi seuralla on 5 kappaletta Topper-jollia ja uusimpana nuorisoveneluokkana 6 kappaletta ZOOM 8 veneitä, joista 3 kpl  hankinttiin vuonna 2006 Purjehtijaliiton "Sata uutta jollaa"-projektin suomin alennuksin. Yhden niistä sponsoroi Aktia, toinen rahoitettiin Tilasin tuulen-levyn tuottoja käyttäen ja kolmannen hankinnan rahoitti yksityinen lahjoittaja. Kaikki seuran omistamat kevytveneet ovat seuran nuorten jäsenten ohjatussa käytössä. Lisäksi seuralla on Buster-vene ja kaksi kumivenettä, joita käytetään turvaveneinä nuorisopurjehduksissa ja koulutuksessa sekä kilpailuissa. Purjehduksen alkuun pääsee siis hyvin seuran omistamalla kalustolla ja viikoittain ohjatuissa harjoituksissa. Kun kipinä on syttynyt, on kenties aika harkita oman veneen tai surffilaudan hankintaa. 

"Optikerho" sai syntynsä tarpeesta ohjata junioreja hyvän harrastuksen pariin ja halusta kehittää   purjehdusurheilua lähirannoilla. Nämä perusajatukset ovat edelleen seuran kunnia-asioita ja seura uskoo voivansa jatkaa perinnettä myös uudessa tilanteessa, joka on syntynyt alueen omistajavaihdoksen myötä.    

Myös seuran aktiivisella purjelautaryhmällä on Jollarannassa oma toimintakeskuksensa ja säilytystilat lautavarustukselle ja paljon toimintaa läpi vuoden. Koulutustoiminta on jokavuotista ja   lautailuharrastus onkin viime vuosina Kantvikissa huomattavasti uudelleen vilkastunut.   

Leireillä on merkittävä osuus nuorisotoiminnassa. Kantvikin Purjehtijat ry:n varhaisnuoriso- ja   nuorisotoiminta on hyvin aktiivista ja monipuolista. Ensimmäinen aikaisen kevään leiri optaripurjehtijoille oli vuonna 1993 ja siitä lahtien niitä on pidetty joka vuosi, aluksi yksi leiri kesäkuun alussa, mutta parin viime vuoden ajan useampi leiri sekä kesä- että elokuussa. Räfsön saaressa yhteistyössä seurakunnan kanssa on pidetty leirejä jo runsaan parinkymmenen vuoden ajan.! Räfsön leirit ovat varmasti monelle kirkkonummelaiselle tuttuja vuosittaisista, paikallislehtemme Kirkkonummen   Sanomien, toimittamista leiriraporteista. Leirejä on ollut myös Viron Haapsalussa, josta purjehdusleiriläisiä on vastavuoroisesti ollut KVP:n   vieraina. Muita purjehdusharjoituksia ja koulutusta junnuille pidetään viikoittain lukuun ottamatta heinäkuuta.   

Kilpapurjehdus köliveneluokissa (tyypillisesti LYS tasoitusluokat) on Kirkkonummen vesialueella hiljakseen kehittynyt. Alueella ei ole vanhoja kilpapurjehdusperinteitä samoin kuin on laita monella muulla rannikkopaikkakunnalla. Alueen seurat ovat kuitenkin toimineet aktiivisesti yhteistyössä jo usean vuoden ajan, ja Kirkkonummen – Inkoon vesialueiden alueelle on toivon mukaan muodostumassa vahvistuva perinne säännöllisistä vuosittaisista kilpailuista, kuten Träskö Rundt,   Porkkala Race, KVP:n vuosipurjehdus, Lassen muistokisa, Venekeskus cup ja Sokeri Pohjalla. Osa näistä kilpailuista on paikallisia, eivätkä ne kaikki ilmene liiton kilpailukalenterista.    

Seuran moottoriveneilijät ja matkapurjehtijat järjestävät vuosittain yhteisiä koulutuksia, eskaaderimatkoja tai muita tapahtumia. Myös tämä toiminta on laajenemassa suunnitelmalliseksi   yhteistyöksi alueen naapuriseurojen kanssa. Seura on myös kouluttanut joukon   turvallisuuskatsastajia ja vuosittaiset katsatukset suoritetaan Kantvikin venesatamassa aina kauden alussa ennen juhannusta.   

Me kaikki Kantvikin Purjehtijat ry:n hallituksen jäsenet annamme mielihyvin lisätietoja seuramme toiminnasta.